Titeren
De vraag naar het bepalen van de antistoffen in het bloed tegen ziektes waarvoor we vaccineren neemt toe.
Daarom zetten we voor jullie even enkele veelgestelde vragen op een rij:
Wat is titeren?
Als we een mens of dier vaccineren is het de bedoeling dat het immuunsysteem reageert door antilichamen aan te maken. Met titeren bedoelen we dat er bloed wordt afgenomen om te kijken hoeveel antilichamen er op dat moment aanwezig zijn in het bloed. Is de hoeveelheid hoog genoeg, dan kan je de vaccinatie met een gerust hart uitstellen.
Wanneer is het nuttig?
Je kunt titeren op elk moment dat je een bepaalde vaccinatie zou willen geven.
Standaard volgt DierenArtsenPraktijk BALTO bij het vaccineren de richtlijnen van de fabrikant van de vaccins. Dit wil zeggen dat een jong dier na de puppy- of kittenvaccinatie nog 2x gevaccineerd wordt voor de leeftijd van 3-4maanden. Deze volledige vaccinatie wordt herhaald op de leeftijd van 1 jaar. Daarna vaccineren wij tegen hondenziekte, parvo en hepatitis bij de hond en leukose bij de kat om de 3 jaar.
Bij de hond is het mogelijk de antistoffen te meten die aanwezig zijn tegen hondenziekte, parvo (= kattenziekte) en hepatitis.
Ook voor de kat is het mogelijk bij kattenziekte.
Wil je dus toch meer zekerheid of de herhaalvaccins na 3 jaar al echt nodig zijn dan kunnen wij je huisdier titeren.
(Ook voor pups en kittens is titeren trouwens mogelijk, maar enkel om het tijdstip van de entingen te bepalen. De details hiervan bespreken we indien gewenst graag met je bij de eerste gezondheidscontrole van je nieuwe huisgenoot.)
Hoe lang werkt het?
Het is niet precies bekend hoe lang de gemeten antilichamen aanwezig blijven. De algemene richtlijn is: als er weinig antilichamen gemeten worden en je wil niet blind vaccineren dan laat je best één jaar later opnieuw titeren.
Wanneer kan het niet?
- Titeren is niet mogelijk voor alle vaccinaties. Niet alle vaccins werken immers volgens het principe van antistoffenaanmaak:
- Bij leptospirose (= rattenziekte) bij de hond wordt de bescherming bereikt door de aanmaak van cellen die de bacterie opruimen. Deze vorm van immuniteit is niet te meten en geeft volgens teststudies maximum één jaar bescherming. Aangezien leptospirose een gevaarlijke ziekte is die je bovendien als mens kan overkrijgen van je hond, is het van het grootste belang je dier hiertegen zeker jaarlijks te laten vaccineren.
- Ook kennelhoest is een vaccin dat niet kan getiterd worden en dat, voor honden die veel contact hebben met andere honden (pension, hondenschool, speelweide,…) best jaarlijks herhaald wordt.
- Voor de kat geldt hetzelfde voor niesziekte.
DUS:
- Titeren op een moment dat niet samenvalt met de 3-jaarlijkse herhaalvaccins is niet zinvol ( je dier heeft op dat moment in principe sowieso nog voldoende antistoffen en zal bij ons geen overbodige vaccinatie krijgen)
- Jaarlijkse vaccinatie van je hond tegen leptospirose (rattenziekte), indien nodig kennelhoest blijft een must evenals tegen niesziekte bij je kat
- Wens je nog meer gedetailleerde info? Neem gerust contact op: 0475 / 96 96 65