VUURWERKANGSTgaia_vuurwerk_verknal_onze_feestdagen_-_small.jpg

 

Onze huisdieren ervaren vuurwerk net hetzelfde als onweer. De knallen en flitsen zijn beangstigend voor hun.
Wat kun je als baasje doen om je huisdier deze angst, ongelukken of zelfs vermissing te besparen?

Lees hieronder de tips voor honden en katten:

 Bron foto: Gaia

 5 tips voor HONDEN

 
Laat je hond op tijd uit

Kies ervoor je hond overdag uit te laten. Voor jonge, fitte honden kun je ervoor kiezen een extra grote wandeling te doen. Sommige mensen steken hun vuurwerk al voor middernacht af. Hou je hond daarom zeker aangelijnd, een onverwachte knal kan je hond doen verschrikken en weglopen.

Zorg voor voldoende afleiding

Je kan je hond afleiden met een zoekspelletje met zijn favoriete speeltjes en snoepjes. Begin hiermee wanneer je de eerste tekenen ziet van onrust.

Voorzie een veilige schuilplaats

Voorzie een veilige en comfortabele plaats waar je hond zich kan verstoppen, maar wel voldoende ruimte heeft. Laat een lichtje branden, zet de radio aan en sluit alle ramen, gordijnen en rolluiken.

Steun je hond

Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, laat merken dat er geen gevaar dreigt. Op die manier zal je hond zich veiliger voelen. Blijf bij je dier voor de steun maar gedraag je verder normaal, dus ga niet uitgebreid troosten. Zeker niet boos worden en je hond straffen.

Bijkomende ondersteuning

Je kan ruim op voorhand beginnen opstarten met geluidstraining en op een ontspannen manier leren omgaan met plotse vuurwerkgeluiden. Ook zijn er ondersteunende voedingssupplementen die je hond kunnen helpen. Vraag tijdig raad bij je dierenarts.

 5 tips voor KATTEN

 
Laat je kat niet naar buiten

Je kan best je kat in een kleine kamer houden met een kattenbak, zodat ze niet kan ontsnappen. Steek zelf geen vuurwerk af rond het huis.

 Zorg voor voldoende afleiding

Je kan je kat afleiden met een zoekspelletje met zijn favoriete speeltjes en snoepjes. Begin hiermee wanneer je de eerste tekenen ziet van onrust. Als je kat erg onrustig is, is het beter om ze met rust te laten.

 Voorzie een veilige schuilplaats

Voorzie een veilige en comfortabele plaats waar je kat zich kan verstoppen, maar wel voldoende ruimte heeft. Laat een lichtje branden, zet de radio aan en sluit alle ramen, gordijnen en rolluiken.

 Steun je kat

Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, laat merken dat er geen gevaar dreigt. Op die manier zal je kat zich veiliger voelen. Blijf bij je dier voor de steun maar gedraag je verder normaal, dus gaan niet uitgebreid troosten. Zeker niet boos worden en je kat straffen.

 Bijkomende ondersteuning

Je kan ruim op voorhand beginnen opstarten met geluidstraining en op een ontspannen manier leren omgaan met plotse vuurwerkgeluiden. Ook zijn er ondersteunende voedingssupplementen die je kat kunnen helpen. Vraag tijdig raad bij je dierenarts.

 Nog handige tips kan je vinden via deze link: My happy pet.