Pas op! Met deze GEVAREN in huis moet je opletten voor je katten!

Keukenafval

conservenblikLet op met nieuwsgierige katten die in het vuilnis of op het aanrecht rondneuzen. Ze kunnen zich ernstig kwetsen als ze aan conservenblikjes/gebroken glas likken (dat kan gevaarlijke snijwonden aan de mond/tong geven), maar ook bedorven voedsel kan hun ernstig ziek maken. Zet je afval dus op een afgesloten plaats waar geen katten aankunnen. Ook bepaalde voedingsmiddelen zijn giftig zoals oa. advocado, koffie (bv. met melk erin), druiven, rozijnen, lever, rauw eiwit, fel zout voedsel zoals ansjovis. Producten met Xylitol kunnen dodelijk zijn: let op met peperkoek, pindakaas, kauwgom, tandpasta en andere producten waar suiker vervangen wordt door Xylitol. 

 

Kookplaat & kaarsen

IMG 20210319 WA0007Het bediengingspaneel bij moderne kookplaten is ook gevoelig voor kattentenen. Let daarom op dat je kinderslot aan zodat je kat zich niet kan verbranden of zelfs een brand kan veroorzaken. Let ook op met kaarsen! Katten kunnen deze omstoten en daarmee zichzelf kwetsen of brand veroorzaken. Wees dus voorzichtig!

 

 

Klapramen

klapraam katNu het mooie weer terug in aantocht is, zetten we de ramen vaker open. Let daarbij goed op met uw kat! Wanneer uw kat naar buiten probeert te klimmen, is de kans groot dat hij de grip verliest. Zo kan de kat klem komen te zitten in de kier, wat kan leiden tot verstikking of schade aan het ruggenmerg met verlamming of overlijden als gevolg. Er bestaan allerhande systemen als veiligheid zodat je kat niet tussen het klapraam kan geraken. 

Kamerplanten

IMG 20210318 WA0009Kamerplanten kunnen giftig zijn voor je kat! Let daarom op dat je geen giftige kamerplanten in huis hebt waar je kat aan kan knabbelen.

Welke planten zijn giftig voor katten?

agave
allamande
alocasia
aloë vera
amaryllis
annemoon
azalea
bitterblad
caladium
calla
chrysant
croton
cyclaam
dieffenbachia
ficus
hedera
hortensia
hulst
hyacinth
iris
kamerbrem
kamerpalm
kansenboom
kegelsleutelbloem
kerstroos
kerstster
lathyrus
lelie
lelietje-van-dalen
lepelplant
maagdenpalm
maretak
narcis
oleander
oranjeboompje
palmlelie
philodendron
sansevieria
sierpeper
sint jozefplant
sneeuwklokje
vingerplant
wasbloem
zijdeplant